Dobri zgledi vlečejo

Študijski krožek Univerze za tretje življenjsko obdobje RIC Novo mesto je pripravil knjigo za upokojence Hoja po mavrici, za lepši dan upokojencev. V knjigi so prispevki z raznih področij. Rdeča nit knjige je: Ni pomembno KOLIKO časa živiš, pomembno je KAKO živiš.

Dober zgled je lahko dober motivator. V pomoč so nam lahko različni didaktični pripomočki. Eden izmed teh didaktičnih pripomočkov so tudi Zgledi vlečejo, ki jih lahko brezplačno naročite na Andragoškem centru Slovenije.

Študijska skupina računalništvo 8. stopnje pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Murska Sobota

»Nočem umreti neumen, zato se učim.« (mag. Emerik Zver, animator skupine)

Dejavna vključenost v okolje s pomočjo učenja in povezanost s svetom prek informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) sta temeljni odliki Študijske skupine računalništva 8. stopnje, ki jo s svojim znanjem bogati in spodbuja k samostojnemu odkrivanju računalniških znanj mag. Emerik Zver.

Prostovoljni kulturni mediatorji v Loškem muzeju

Člani Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje Škofja Loka so odkrili, kaj pomeni dejavno staranje, veselje do prostovoljnega dela in učenja. Ob njih lahko spoznamo, kako učinkovit je lahko študij starejših odraslih, ki črpajo svojo moč v tem, da ne delujejo le v svoje lastno dobro, ampak tudi v dobro drugih.

Skupina Umetnost pripovedovanja

Da je življenje v tretjem življenjskem obdobju lahko zanimivo, polno radostnih učnih trenutkov, ki prinesejo dodatno zadovoljstvo, nas učijo članice skupine Umetnost pripovedovanja.

Skupina Žar pri Društvu Most - Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina

Kakovost življenja v starosti je zelo odvisna od ohranjanja radoživosti in vedoželjnosti ter od kakovosti socialnih stikov, predvsem od občutka potrebnosti v matičnem okolju, pa tudi od pripravljenosti za osvajanje novih znanj ali za predajanje lastnega znanja drugim.

Študijski krožek za nemški jezik na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani

Članice tega uspešnega krožka so se nemščine učile že v srednji šoli, potem pa dovolile, da je to znanje zaspalo. Zdaj, ko so razbremenjene službenih dolžnosti, se srečujejo, nekatere že od leta 1991.

»Ni stvari, ki je ne bi počele, nič nam ni težko, čeprav moramo včasih ponavljati glagole, sklanjatve ...«

Društvo Pristan , Univerza za tretje življenjsko obdobje Koper

»Zanimanje za naše krožke je vsako leto večje. Ljudje se čedalje bolj zavedajo, da je po končani poklicni dobi treba nekaj storiti še zase.« (Mojca Brank, predsednica Društva Pristan)

Dejavno staranje? Če se ozremo po dejavnostih univerz za tretje življenjsko obdobje se zlahka utrdimo v prepričanju, da so naši ljudje, potem ko so srečali abrahama, še bolj vedoželjni, družabni, podjetni in ustvarjalni!

Študijski krožek Graščinski parki Šaleške doline Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Velenja

»Tu sta se dobro ujela strokovno znanje naših mentoric z bogatimi izkušnjami članic. Pritegnile so pozornost cele Šaleške doline.«

Andragoško društvo, Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje

"Vsak človek je nepogrešljivi košček zgodovine", je v knjigi Vrtiljak življenja povzel spoznanje prof. Jožeta Hudalesa, prvega mentorja velenjskega zgodovinskega krožka, pisec besedila Damijan Kljajič.

Zgodbe o uspehih lahko najdete v različnih programih EU ali v svojem okolju:

 1. Grundtvig delavnice
  Akcija Grundtvig delavnice omogoča učečim se odraslim sodelovanje na delavnicah, ki se odvijajo v drugi državi članici, ki sodeluje v programu VŽU.
  Preberite in si poglejte videoposnetek o Idini izkušnji z Grundtvig delavnice
 2. Projekt Stari starši - vnuki
 3. Projekt Še vedno aktivni: Still active
 4. Evropska računalniška mreža - Odpiranje interneta za starejše
 5. Vaja dela mojstra: Spodbujanje evropskega državljanstva preko jezikov
 6. JOYFLL: pridružite se svojim vnukom pri učenju tujega jezika
 7. Seniorji v akciji
 8. Daphne: krepitev lastnih virov moči starega človeka za preprečitev nasilnega dejanja
 9. Kulturni mediator
 10. Volja do učenja med slovenskimi upokojenci v Švici (stran 21)
  www.generationen.ch
 11. O medgeneracijskem učenju in sodelovanju Društva študentov andragogike in pedagogike in Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje ter Mestne knjižnice Ljubljana
 12. Promocija zdravja starejših

Preberite:

 • Mencin S., Hoja po mavrici, za lepši dan upokojencev

ZIK Črnomelj