Kako pritegniti udeležence za izobraževalni tečaj

Pomembno je premagati notranji odpor. Starejši ljudje ne zaupajo vase, dvomijo v lastne sposobnosti in niso dovolj motivirani za npr. učenje računalniških spretnosti. Se sprašujejo: Zakaj? Kako dolgo ga bom uporabljal? Ali se izplača? Kaj bom imel od tega? Dvom vase je najhujši oviralec katerekoli dejavnosti, posebno kadar ga podpira okolje. Predsodki drugih ljudi (tudi medijev) vplivajo na lastna stališča, kar sekundarno povečuje notranji odpor.

Razmislite:

"Zdravnik pravi, da bom živel največ še leto dni. Ali se mi splača učiti?" Kako bi odgovorili?
Odgovor:
"Splača. Tako boste vsaj nekaj mesecev zaposlili sebe in se ukvarjali z delom.«

 

Če želimo sestaviti uporaben in zanimiv učni program za starejše, je dobro, da poznamo svoje udeležence in razumemo njihove potrebe. Za razliko od ostalih odraslih, moramo pri starejših ljudeh upoštevati tudi fizične razlike - težave s sluhom, vidom in motoričnimi sposobnostmi. Pri vsem tem pa je pomembno, da se zavedamo, da imajo vsi starejši ljudje, ne glede na njihove posamezne okoliščine, potencial za nadaljnje učenje.

Kako povečati udeležbo v izobraževanju po modelu COR - Chain of Response.

Starejši se učijo drugače. Na njihov proces učenja vplivajo motivacija, fizični in psihični dejavniki. Kako pripravimo tečaj?


ZIK Črnomelj